Föreningen är stor med över 300 medlemmar vilka bor i lägenheter som är allt från ettor till femmor, 204 st. Här finns en trevlig blandning av folk i alla åldrar med olika intressen. För att vi alla ska trivas så bra som möjligt så har vi tagit fram en enkel lista med regler som man kan titta på när det behövs. Det är alltid bra att föra en god och sansad dialog med sina grannar för allas trevnad. Här finner du även all information som du kan tänkas behöva som boende eller spekulant.
Bakgrund
Fram till början av 80-talet användes asbest som beståndsdel i olika byggmaterial p g a sina armerande, värmeisolerande och randisolerande egenskaper. När sedan asbestens mycket hälsovådliga effekter blev kända totalförbjöds det år 1982. De gamla huskropparna i Brf Briljanten är byggda 1961 och kan därför omfattas av asbest i byggnadsmaterialet. Generellt om asbest i bostäder. Det finns ett arv av asbest i många bostäder som är byggda före år 1982. Generellt är det inte hälsovådligt att det sitter kvar, men i samband med olika typer av underhållsåtgärder och renoveringar så kan man bli tvungen att riva material som innehåller asbest. Man kan t ex hitta i:
• rörisolering
• värmepannor, kakelugnar, rökgångsanslutningar
• ventilationstrummor, ventilationskanaler och ventilationsaggregat
• asbestcementskivor (eternitskivor) på tak, fasader och balkonger, i väggar, soprum och bakom elskåp.
• fönsterbänkar och skivor under fönsterbänkar
• fönsterkitt
• gasspisar: strålskydd på skåpsidor mot spisen
• plastmattor och golvplattor
• kakelfix och fog
• golvbeläggningar
• mattlim
Hur vet man om det är asbest?
Hos BRF Briljanten har asbest förekommit tidigare. Vid en renovering är det därför viktigt att om man har byggmaterial som beskrivits ovan så bör man anta att det är asbest och därför inte riva i det själv. Om man är osäker skall ett asbestsprov tas av yrkeskunniga. ägledning kan också ges av byggentreprenörer man anlitar.
Hur skall man hantera asbest?
Om det är möjligt rent byggtekniskt bör man låta asbesten ligga/sitta kvar. Om man t ex lägger ett nytt golv kan man lägga det ovan det gamla golvet som kan innehålla asbest. Om det inte är möjligt, utan man måste riva ut gammalt byggmaterial så är hanteringen strikt reglerat i lag p.g.a. asbestens mycket hälsovådliga effekter. Ett felaktigt hanterande riskerar hälsa på både boende och de som arbetar med renoveringen. Ett felaktigt agerande är även ett lagbrott.
Om byggarbetet utförs av yrkespersoner/företag är de skyldiga låta sanering utföras av en auktoriserad asbestssanerare. Om man river och bygger själv bör man låta en auktoriserad asbestsanerare genomföra utrivning och sanering. Det är mycket hälsovådligt att inte göra detta på ett säkert sätt och man riskerar att kontaminera hela sin bostad via damm som sprider sig. Dessutom kan det påverka grannar. Om man gör det själv är man tvungen att transportera allt byggavfall i igentejpade plastpåsar märkta ”asbest” till miljöstationer och där betala avgift för deponeringen.
Eftersom man vid försäljning är skyldig att informera köparen om genomförda asbestsaneringar är det fördelaktigare att kunna visa att en auktoriserad asbestsanerare genomfört saneringen jämfört med den osäkerhet som kan uppstå om man gjort saneringen själv som privatperson.
Om man som boende i BRF Briljanten funderar på att renovera ska man kontakta renoveringsansvarig i styrelsen för att få vägledning och tillåtelse att påbörja renoveringen.
Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren Den som på eget initiativ påbörjar en renovering får normalt stå för alla kostnader för asbestsrenoveringen själv. Kostnader omfattar t ex provtagning, asbestsanering och deponering av byggavfall som innehåller asbest.
Om föreningen t ex genomför något underhållsprojekt (typ stambyte etc.) inne i din bostad så får föreningen stå för alla kostnader avseende hanteringen av asbest.
Vidare information om asbest
Bra fördjupad information finns på Arbetsmiljöverkets hemsida:
https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/asbest/