Information om gemensamt elavtal. - BRF Briljanten
15724
post-template-default,single,single-post,postid-15724,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,bridge,qodef-back-to-top--enabled,,qode-essential-addons-1.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Information om gemensamt elavtal.

Vid införandet av ett gemensamt elavtal byts abonnemanget hos nätbolaget ut från enskilda lägenhetsabonnemang till ett gemensamt fastighetsabonnemang per byggnad. Detsamma gäller för elhandeln (antal köpta kWh).

I praktiken innebär detta att föreningen fakturerar el-användningen på hyresavin istället för att lägenhetsinnehavaren får faktura från nätbolag och elhandelsbolag. Elförbrukningen per lägenhet får föreningen i en samlingsfil från E.ON som automatiskt läses in i kundens ekonomisystem.

Det man får tänka på när man jämför sin nya räkning mot den gamla är att den nya har ett Kw-pris som inkluderar nätavgiften. För att jämföra behövs både nät och förbrukning, hela summan, läggas ihop och delas med antalet kilowattimmar.

Det tidigare avtalet man hade säger EON upp och sköter det administrativa kring och man behöver inte göra något på egen hand. Detta gäller oavsett det tidigare abonnemangets bindningstid, då elnätet och elmätarna byts helt, och det därigenom blir ogiltigt.

Som boende får du ingående information om din förbrukning. Se om du förbrukar mer eller mindre än normalt. Se om du ökat eller minskat din förbrukning på dygns-, månads- och årsbasis. Se din förbrukning omräknat i kronor och ören.

Räkneexempel: 400 kWh(2 månader)

Här kan du se ett exempel som fungerar som modell hur du ska jämföra den nya fakturan jämte de föregående. Med gemensamt elavtal så räknas den totala kostnaden per kilowattimme.

Gamla räkningen visar:

Elnät:
Fast avgift 300,00
Elöverföring 75,00
Energiskatt 130,00
Totalt 505,00

Elhandel:
Årsavgift 50,00
Rörligt elpris 125,00 (månad 1)
Rörligt elpris 135,00 (månad 2)
Moms 77,50

Totalt pris/kWh: 2,23
Total kostnat: 892,50 kr

Nya räkningen visar:

Elavgift: ca 1,70 / kWh fast pris.
Totalt kostnad: 680 kr

Besparing: 892,50 – 680: 212,50
Besparing i %: 24

2 Comments
  • Jonna Johansson
    Posted at 06:51h, 29 januari

    Hur vet man om det blir rätt debiterat? Kan man se aktuell mätarställning fysiskt eller på mobilen?

  • BRF Briljanten
    Posted at 08:55h, 29 januari

    Hej Jonna, du kommer få tillgång till all info via webb eller mobil där du kan se din förbrukning löpande.

Post A Comment